Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

42η Ολυμπιάδα Σκακιού

Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, 42η Ολυμπιάδα Σκακιού, 7ος γύρος ολοκληρωμένος, ξεκινάει σε 10' ο 8ος. Από πού να αρχίσει κανείς. Από την τιτανομαχία Ρωσία - ΗΠΑ ή από την εκπληκτική παρουσία της Εθνικής μας. Ας ξεκινήσουμε από τους μικρούς πρώτα:

Ρωσία - ΗΠΑ. Πρώτοι, και αήττητοι (6+0-1=) σε όλα τα παιχνίδια οι Αμερικανοί, δεύτεροι (6+1-0=) οι Ρώσοι. Πιθανόν και το ματς που θα κρίνει το χρυσό μετάλιο. Αν το Spassky - Fischer του '72 θεωρήθηκε το "Παιχνίδι του Αιώνα" για τον 20ό, το σημερινό ίσως να είναι η "Αναμέτρηση του Αιώνα" για τον 21ο! Μια ματιά στις σκακιέρες:
  1. Karjakin S. (2776) - Caruana F. (2811), ο διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου απέναντι στον Νο 2. αυτή τη στιγμή (σύμφωνα με τα Live Ratings) στον κόσμο, σε ένα rematch του τελευταίου παιχνιδιού του World Candidates που έδωσε στον Ρώσο το δικαίωμα να είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τον Carlsen για τον τίτλο και όχι ο Ιταλο-αμερικανός.
  2. Kramnik V. (2808) - Nakamura H. (2792), ο αειθαλής (έχει κλείσει τα 41) πρώην Π.Π. απέναντι ίσως στον καλύτερο blitz-ά στον κόσμο (θα αποδειχθεί σε λίγες μέρες, στο online με τον Carlsen), ο οποίος μένει να αποδείξει τις ικανότητές του και σε κανονικό time control.
  3. Nepomniachtchi I. (2756) - So W. (2788): 7 στα 7 έχει ο Nepo, ο μοναδικός που έχει απομείνει με το απόλυτο. Θα μπορέσει να τον σταματήσει ο μικρός από τις Φιλιππίνες, νικητής, μη ξεχνάμε, του πρόσφατου Sinquefield Cup;
  4. Grischuk A (2754) - Robson R. (2674). Το ότι οι Ρώσοι έχουν αθλητή με τέτοιο ΕΛΟ 4η σκακιέρα, λέει πολλά (αν και η απόδοση του Grischuk, δεν είναι η αναμενόμενη). Από την άλλη πρέπει να φτάσουμε στην 4η σκακιέρα των Αμερικανών για να βρούμε πάιχτη με κάτω από 2750! Μιλάμε πάντως για τον νεαρότερο GM των ΗΠΑ, τίτλο που κατείχε από το 2010 μέχρι και το 2014.
Όπως και να 'χει, η λογική λέει ότι νίκη των ΗΠΑ μάλλον τους δίνει το χρυσό, πιθανώς και η ισοπαλία (δεν έχει μείνει άλλος να τους σταματήσει). Με νίκη των Ρώσων, περνάνε αυτοί πρώτοι (και όποιος άλλος κερδίσει) και όλα παίζονται. Καλές Παρτίδες!

Πάμε τώρα στα δικά μας. Τι να πεί κανείς; 7 γύροι, 4 νίκες, 3 ισοπαλίες, ΚΑΜΙΑ ήττα. Μαζί με τους Αμερικανούς (και τους Γεωργιανούς) οι μοναδικές αήττητες ομάδες! Ούτε το Αζερμπαϊτζάν στην έδρα του δεν κατάφερε να μας κερδίσει. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ίδρωσαν οι Αζέροι μέχρι να μας πάρουν την ισοπαλία. Το χρονικό:

6ος Γύρος: Ισοπαλία στην 1η ο Δημήτρης Μαστροβασίλης με τον "πολύ" (είχε ξεκινήσει με 4/4 μέχρι που τον προσγείωσε στον 5ο ο Ινδός Harikrishna) No 10 στον κόσμο Mamedyarov (2761 παρακαλώ!). Ισοπαλία στην 2η ο Μπανίκας με τον επίσης πολύ δυνατό Radjabov (2722). Και ερχόμαστε στην 3η (δεν ξέρω αν θα μπορέσω, αλλά ίσως την αναλύσω): 25η κίνηση και ο Θάνος Μαστροβασίλης έχει 11' στο ρολόι, ο αντίπαλος (Naiditsch (2696)) πάνω από 40'. Ο Θάνος με τα λευκά, καλύτερη θέση (+2.0 τον έδινε το Stockfish) αλλά η πολυπλοκότητα της θέσης σε σχέση με την έλλειψη χρόνου (στην 25η κίνηση είχε 1,5') δεν του έδινε και πολλές ελπίδες. Κι όμως βρήκε τις κινήσεις και τις βρήκε στον χρόνο που έπρεπε: νίκη και Ελλάδα - Αζερμπαϊτζάν 2-1 με την 4η σκακιέρα να είναι σε εξέλιξη. Εκεί δυστυχώς ο Στέλιος (Χαλκιάς) δεν τα κατάφερε. Χειρότερη θέση σε φινάλε Β+Π και ήττα. Η πρώτη (!!!) και μοναδική μέχρι τώρα. Μας χάλασε το αήττητο στις σκακιέρες αλλά όχι και στο σύνολο. Ισοπαλία 2-2 με την Νο 4 στην κατάταξη ομάδα και πανηγύρια!!!

Η παρτίδα του Θάνου:


7ος Γύρος και απέναντί μας τα Γέτι (ο χαρακτηρισμός από σχόλιο στο skakistiko.com) της Ισλανδίας. Επανέρχεται ο Παπαϊωάνου 1η και ακολουθούν Μπανίκας, Μαστροβασίλης Θ. και Χαλκιάς. Από την άλλη "τα παιδιά του" (από την προσφιλή στους Ισλανδούς κατάληξη -sson): Stefansson, Gretarsson, Kjartansson και Thorfinnsson. Όλοι στα κυβικά μας, εκτός ίσως από τον Gretarsson στη 2η που είχε το εντυπωσιακό 5,5 στα 6 μέχρι τότε. Όπως και να 'χει, ισοπαλίες στις 2 και 3, νίκη στην 4 και περιμένουμε την 1 να δούμε αν ο Ισλανδός θα πετύχει το διαρκές σαχ που επιχειρούσε ή θα κερδίσει ο Παπαϊωάννου. Και ξαφνικά Stefansson - Papaioannou: 1-0 και Iceland - Greece: 2-2!!! Τι έγινε ρε παιδιά; Του τέλειωσε ο χρόνος; Έκανε γκέλα ο δικός μας κι έχασε την παρτίδα; Τίποτα απ' όλα αυτά. "Μας συγχωρείτε λάθος" από τους διοργανωτές και διόρθωση του αποτελέσματος. Νίκη ο Παπαϊωάννου και Iceland - Greece: 1-3!!!

Και μ' αυτά και μ' αυτά, ο 8ος γύρος μας βρίσκει με 11 βαθμούς στο γκρουπ της 3ης θέσης πάνω από τη Νορνηγία του Carlsen, την Ολλανδία του Giri, τη Γαλλία του MVL, την Ουγγαρία του Rapport, την Τσεχία του Navara, πάνω ακόμα κι απ' την Κίνα των πέντε 2700+. Επόμενος αντίπαλος (θύμα;;;) η Σλοβενία. Οψόμεθα!!!

Ενημέρωση: Ελλάδα - Σλοβενία: 2-2 (νίκες 1η, 4η, ήττες 2η, 3η) ... Συνεχίζουμε αήττητοι ... εμείς μόνο και οι ΗΠΑ (2-2 με τους Ρώσους). Αυτά. Δεν περιγράφω άλλο!!!

1 σχόλιο: