Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Προκήρυξη Σχολικού Πρωταθλήματος 2013


ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.
             ΑΤΟΜΙΚΟ - ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2013
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αριθ. Πρωτ.:141/14-3-2013

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας προκηρύσσει OPEN Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα και Ομαδικό Μαθητικό Πρωτάθλημα για όλα τα σχολεία της Κεντρικής Ελλάδας για το 2013.

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
Τους αγώνες συνδιοργανώνει ο...

Α.Ο. Αγριάς "ΑΘΛΟΣ"/ Τμήμα Σκακιού "ΤΟ ΠΙΟΝΑΚΙ"
και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.

3.ΤΟΠΟΣ - ΧΡΟΝΟΣ
Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς Μαγνησίας "Γεωργιάδειο",
το Σάββατο 6/04/2013 το ομαδικό και την Κυριακή 7/04/2013 το ατομικό πρωτάθλημα.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Α)ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Δικαίωμα συμμετοχής στο OPEN ατομικό  πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, των Περιφ. Ενοτήτων (Νομών) Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, και της γεωγραφικής περιοχής των Δήμων Ιστιαίας – Ωρεών και Αιδηψού της Bόρειας Εύβοιας, έναντι παραβόλου 3 ευρώ ανά οικογένεια (απόφ. Γεν. Συνέλευσης ΕΣΣΚΕ) που θα κατατίθεται κατά την προσέλευση των μαθητών/τριών στο χώρο των αγώνων. Για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 250 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας της δήλωσης συμμετοχής.
Β) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ:
Δικαίωμα συμμετοχής στο OPEN ομαδικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, των Περιφ. Ενοτήτων (Νομών) Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, και της γεωγραφικής περιοχής των Δήμων Ιστιαίας – Ωρεών και Αιδηψού της βόρειας Εύβοιας, έναντι παραβόλου 3 ευρώ ανά οικογένεια, (απόφ. Γεν. Συνέλευσης ΕΣΣΚΕ). Για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι με σειρά προτεραιότητας δήλωσης συμμετοχής και μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου αριθμού των σαράντα ομάδων όλων των σχολείων, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Κάθε σχολείο δικαιούται να σχηματίσει μία μόνο ομάδα.

5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους:
1. όμιλος Δημοτικών  2.Όμιλος Γυμνάσιων και 3. όμιλος  Λυκείων
με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια με ξεχωριστές βραβεύσεις και κατάταξη.
 Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 16) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Σάββατο 6 Απριλίου 2013
Εγγραφές 09:30 – 10:00
Τελετή Έναρξης  10:15
1ος – 6ος Γύρος Έναρξη  10:45
Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Κυριακή 7  Απριλίου 2013
Εγγραφές 09:30 – 10:00
Τελετή Έναρξης 10:15
1ος – 6ος Γύρος Έναρξη 10:45
Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για τα Πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθεί με την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των εγγραφών.

8. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κενή σκακιέρα (ήττα χωρίς αγώνα) αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκέντρωσε η ομάδα (όχι αρνητικοί πόντοι).
Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων. Η νικήτρια ομάδα παίρνει 2 βαθμούς και τους πόντους της στον αγώνα, η ηττημένη μηδέν βαθμούς και τους πόντους της στον αγώνα. Σε περίπτωση ισοπαλίας οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό και τους πόντους τους στον αγώνα.                                                                                                                                           Ομάδα που έχει bye παίρνει 2 βαθμούς και 2,5 πόντους (το μισό του συνόλου των πόντων συν 0,5) Νίκη χωρίς αγώνα (Α/Α) βαθμολογείται με 2 βαθμούς και 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0). Από την ομάδα που ηττάται χωρίς αγώνα αφαιρείται ένας βαθμός από το σύνολο των βαθμών της στο τέλος του Πρωταθλήματος, και σε περίπτωση δεύτερης ήττας χωρίς αγώνα θεωρείται ότι αποχώρησε από το πρωτάθλημα.

9. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:
Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα:
Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά:
1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
2. Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.                                                                                       3. Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα                                                                                                                     1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
2. Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
3. Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
4. Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
1. Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
2. Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
3. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..

10. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Διευθυντές αγώνων ορίζονται η κ. Βαϊοπούλου Γιώτα και ο κ. Αντώνιος Σουλικιάς.                                                                                    Διαιτητές θα ορισθούν από την Τ.Ε.Δ. της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.

11. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ-ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ:
Στο Ομαδικό πρωτάθλημα, κύπελλα θα πάρουν οι πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας. Στο Ατομικό πρωτάθλημα, μετάλλιο θα πάρουν οι τρεις πρώτοι μαθητές και οι τρείς πρώτες μαθήτριες κάθε τάξης. Το πρώτο αγόρι κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Κεντρικής Ελλάδας 2013 και το 1ο κορίτσι κάθε τάξης ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Κεντρικής Ελλάδας 2013.
Προκρίνονται για την επόμενη φάση (προκήρυξη ΕΣΟ αρ.πρωτ.91898/19-12-2012)
1.        Tο πρώτο αγόρι και στο πρώτο κορίτσι της γενικής κατάταξης κάθε κατηγορίας, Νηπιαγωγείων – Δημοτικών και Γυμνασίων και αφού αφαιρεθούν αυτοί οι δύο μαθητές από την γενική κατάταξη, παίρνει την πρόκριση ο πρώτος μαθητής ή η πρώτη μαθήτρια από τη νέα γενική κατάταξη.  Στην κατηγορία των Λυκείων το πρώτο αγόρι και το πρώτο κορίτσι.
2.        ομαδικά πρωταθλήματα: 3 ομάδες Δημοτικών , 2 ομάδες Γυμνασίων και 1 ομάδα Λυκείων
Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στην Τελική Φάση και όσοι αγωνίστηκαν και δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά ομαδικά του 2013 και προκρίθηκε στην τελική φάση η ομάδα του σχολείου τους. Διευκρινίζεται  ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν προκριθεί στο ατομικό πρωτάθλημα.  

12. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Οι ενδιαφερόμενοι, τα σκακιστικά σωματεία και τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών,
μέχρι και την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 και ώρα 13.00
στην Γεν. Γραμματέα της ΕΣΣΚΕ κ. Γιώτα Βαϊοπούλου
στο e-mail : esskechess@gmail.com.
Στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν:
1) Για τα ατομικά πρωταθλήματα, ονοματεπώνυμο, τάξη και σχολείο.
2) Για τα ομαδικά πρωταθλήματα θα πρέπει να συμπληρωθεί και να σταλεί στο παραπάνω e-mail, η επισυναπτόμενη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ». Την ίδια βεβαίωση θα πρέπει να έχουν οι αμάδες μαζί τους την ημέρα των αγώνων, υπογεγραμμένη από τον δ/ντή του σχολείου.

13. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ:
Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής και με έως 2 αναπληρωματικούς. Κάθε ομάδα θα πρέπει  υποχρεωτικά να συμμετέχει με μια τουλάχιστον μαθήτρια, η οποία θα αγωνίζεται στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες, με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 4 μέλη και προαιρετικά 2 αναπληρωματικά), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα. Κάθε ομάδα θα έχει έναν αρχηγό, ο οποίος θα είναι ένας από τους μαθητές/τριες της ομάδας. Ο ρόλος του αρχηγού θα είναι αποκλειστικά η κατάθεση της σύνθεσης της ομάδας του. Δεν θα ενημερώνει τους μαθητές/τριες για το σκορ, δεν θα δίνει οδηγίες για το αποτέλεσμα, και δεν επιτρέπεται να παραμένει στο χώρο των αγώνων μετά το τέλος της παρτίδας του. Ομάδα με περισσότερες από μία κενή σκακιέρα, δεν μπορεί να συμμετάσχει στα πρωταθλήματα.

14. ΓΕΝΙΚΑ
14.1 Το αποτέλεσμα κάθε παρτίδας θα κρίνεται:
Α) Από το αποτέλεσμα που θα επιτύχουν οι αντίπαλοι μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο σκέψης.
Β) Αν μια παρτίδα στην οποία δεν χρησιμοποιείται χρονόμετρο, δεν τελειώσει στον προβλεπόμενο χρόνο σκέψης, ο διαιτητής θα αποφασίζει με κριτήριο την θέση των αντιπάλων σε συνδυασμό με τα εναπομείναντα κομμάτια. Η απόφαση του διαιτητή θεωρείται τελεσίδικη.
14.2 Στον χώρο των αγώνων επιτρέπεται η παραμονή ΜΟΝΟ των αγωνιζομένων μαθητών/τριών, και του  προσωπικού της διοργάνωσης. Μαθητής/τρια που τελειώνει την παρτίδα του, θεωρείται θεατής και θα πρέπει να εγκαταλείψει την αίθουσα αγώνων. Ο Διευθυντής αγώνων θα έχει και το καθήκον ενημέρωσης των γονέων και συνοδών για οποιοδήποτε θέμα της διοργάνωσης. Για την ενημέρωση του Πίνακα Ανακοινώσεων αποκλειστική ευθύνη έχουν ο Διευθυντής αγώνων μαζί με τον Επικεφαλής Διαιτητή.
14.3 Η είσοδος στο Γραφείο Κληρώσεων θα επιτρέπεται μόνο για το προσωπικό της διοργάνωσης.
14.4 Αν ένας μαθητής/τρια, δεν προσέλθει σε ένα γύρο, θα θεωρηθεί ότι αποχώρησε από το πρωτάθλημα και  δεν θα κληρωθεί για τους εναπομείναντες γύρους.
14.5 Την ευθύνη μεταφοράς και φύλαξης των μαθητών-τριών στο χώρο των αγώνων, φέρουν οι γονείς και οι συνοδοί αυτών.
14.6 Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.