Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Συναυλία στις 2 Μαΐου στο Πορφυρογένειο

«ΠΕΡΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»
με τον ΧΡΙΣΤΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η συναυλία στις 2 Μαΐου στο Πορφυρογένειο

Μια συναυλία που προοριζόταν να γίνει μέσα στο Φεστιβάλ Ευμέλεια IV, στο πλαίσιο του κύκλου που εγκαινίασε το Φεστιβάλ πριν 2 χρόνια και που είναι αφιερωμένος σε Έλληνες συνθέτες, μεταφέρθηκε τελικά για μερικές εβδομάδες αργότερα και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαΐου 2015, στις 8:30 μ. μ., στο γνωστό χώρο της βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Πορφυρογένη στην Αγριά.

"ΣΤΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ"


Οι "Στυλιστικές Παραλλαγές πάνω σε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη" είναι ένα έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου για σόλο πιάνο με αφετηρία την πασίγνωστη μελωδία του τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη "Στο περιγιάλι το κρυφό" . Την επεξεργάζεται σε όλα τα μουσικά στυλ από τον Κουπερέν μέχρι τον Κήθ Τζάρετ  αλλά και ακόμη παραπέρα. Ο Χρίστος Παπαγεωργίου συναδελφώνει  ετερόκλητα μουσικά στύλ με κοινό σημείο αναφοράς, φυσικά, το πιάνο. Από τον Μπαχ και τον Χαίντελ ξετυλίγεται μια μεγάλη σειρά από εμβληματικούς πιανίστες - συνθέτες  της ιστορίας (Μότσαρτ, Σούμαν, Μπάρτοκ κ.α.), οι οποίοι συνομιλούν μουσικά με ...τον Μίκη Θεοδωράκη! Το ξεχωριστό αυτό πρόγραμμα αγκαλιάζει σαν ένα μουσικό οδοιπορικό τις πιανιστικές τάσεις και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την μουσική σκέψη μέσω του πιάνου ανά τους αιώνες. Ξεκινώντας από τα πρώιμα μουσικά στυλ πληκτροφόρων όπως του τσέμπαλου,  φτάνει να ανιχνεύσει τις άγνωστες ηχητικές προεκτάσεις του πιάνου με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Σκοπός,  μαζί με την καθαρά μουσική απόλαυση, είναι επίσης να εκφράσει στους ακροατές την άποψη πώς η μουσική που ονομάζουμε "σοβαρή", πέρα από την εκάστοτε εποχιακή της αμφίεση, μπορεί να διατηρεί ουσιαστικά μια  άρρηκτη σύνδεση με τις βαθειές και αναλλοίωτες κοινωνικές  αξίες  όπως το λαϊκό τραγούδι, ο χορός, το χιούμορ...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

"Αριστούργημα,… θα μείνει στην ιστορία,... ένα μεγάλο μουσικό έργο, και ταυτόχρονα η δυσκολότερη πρόκληση για κάθε συνθέτη... ο μουσικός πρεσβευτής της Ελλάδος αυτή τη στιγμή, που πρέπει να παίζεται σε όλο τον κόσμο..."
Μίκης Θεοδωράκης

«Ο Στραβίνσκυ και ο Μπάρτοκ χαμογελούν μες στους τάφους τους. Ο Ντεμπυσσύ  γνέφει με το κεφάλι του σιωπηλή επιδοκιμασία. Ο  Μότσαρτ και ο Πατέρας Μπαχ  θαυμάζουν κατάπληκτοι…ένα αριστούργημα… όχι μόνο για την αίθουσα συναυλιών αλλά και για την αίθoυσα διδασκαλίας… οι  απανταχού διδάσκαλοι  διαθέτουν πλέον ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να ανοίξουν τις καρδιές των νέων… αυτό το έργο θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.»
Hobart Earle, Μαέστρος-Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Οδησσού

«…μια από τα λαμπρότερες νέες παρουσιάσεις στη Νέα Υόρκη αυτή την εποχή. Το κοινό παρακολουθούσε απόλυτα μετουσιωμένο από την αρχή μέχρι το τέλος,…όπου οι αδιάκοπες μεταπτώσεις και η μαγική ενέργεια το προωθούν πέρα από τα όρια της φαντασίας…μοναδική σύλληψη… Η υψηλοτάτου επιπέδου εκτέλεση και ερμηνεία του έργου του από τον κύριο Παπαγεωργίου ήταν ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».
Ελμίρα Νταρβάροβα, πρώην εξάρχουσα της  Όπερας "Μετροπόλιταν" της Νέας Υόρκης


                                                    ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
                                                   www.christospapageorgiou.com

                                                    Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Συνθέτης, πιανίστας, εκπαιδευτικός και παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών με τον τίτλο «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη». Από τον Ιούνιο του 2014 είναι ο νέος Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ.

Το 2013  εμφανίστηκε στο Avery Fisher Hall ΝΥ όπου έπαιξε και διηύθυνε Μότσαρτ με την New England Symphony. Την ίδια χρονιά η Φιλαρμονική της Οδησσού, η ΚΟΑ και η Φιλαρμονική του Μπάφαλλο (Buffalo NY) περιέλαβαν στο πρόγραμμά τους τη σύνθεσή του «Πυρρίχιος» η οποία απέσπασε την ίδια χρονιά βραβείο από την ASCAP.
Επιπλέον έχει τιμηθεί με πλειάδα σημαντικών βραβείων όπως το 1ο βραβείο σύνθεσης 2 Agosto  1999, Reding-Piette 1996 στο πιάνο ντούο, Βραβείο Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 1998 κ.α.

Τον Απρίλιο του 2015 και για πρώτη φορά 85 χρόνια μετά τον Δημήτρη Μητρόπουλο έπαιξε και διηύθυνε με ελληνική ορχήστρα (Ε.Σ.Ο.ΝΕΡΙΤ) το 3ο κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από τη ΝΕΡΙΤplus.
Είναι ο συνθέτης του πρώτου μιούζικαλ που ανέλαβε να ανεβάσει η ΕΛΣ στη μακρόχρονη ιστορία της.
Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ και συνθέτης, για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια όπως το BBC, το Berlin Radio 3, το Swiss Radio, το RAI, το ARD, το 3ο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Α..κ.α. Μουσική του υπάρχει σε δισκογραφία.
Οι σπουδές του αριθμούν μια σειρά  διπλωμάτων, μεταπτυχιακών τίτλων, διακρίσεων σπουδών και διεθνών υποτροφιών στους τομείς : σύνθεση, πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας, μουσικολογία, διδασκαλία, από Ιδρύματα όπως το Ωδείο Αθηνών «Α΄ βραβεία σε πιάνο και σύνθεση), Royal Αcademy of Music (Leverhume Fellow 1994, Winnifred Cristie Award 1992), London University(Master in Music and Related Studies), Thames Valley University, το Ίδρυμα Ωνάση κ.α.
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, έχει διδάξει επί μια δεκαετία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι επί σειρά ετών καθηγητής μουσικής στην Κρατική  Σχολή Χορού. παράλληλα πραγματοποιεί πλήθος σεμιναρίων και συναυλιών-διαλέξεων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πάντειο κα.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου