Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Οι κανόνες σκακιού της FIDE 2014

Σε αλλαγές στους κανόνες σκακιού προχώρησε η FIDE 84ο συνέδριο. Οι αλλαγές είναι σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Ας δούμε τις σημαντικότερες αλλαγές στους κανόνες αγωνιστικού σκακιού.

1. Αφαιρέθηκε ο κανονισμός της μηδενικής ανοχής, που ήθελε τους παίχτες που δεν βρίσκονται ακριβώς με την έναρξη της παρτίδας στην θέση τους να χάνουν. Πλέον ο χρόνος αυτός θα ορίζεται από τους διοργανωτές του κάθε τουρνουά.

2. Η προαγωγή του πιονιού μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.Δεν χρειάζεται το πιόνι να τοποθετηθεί πρώτα στο τετράγωνο προαγωγής.

3. Πλέον στην 2η αντικανονική κίνηση που θα κάνει ένας παίχτης θα χάνει την παρτίδα. 

4. Οι κανονισμοί του ράπιντ γίνονται σχεδόν ίδιοι με του μπλιτς. Από εδώ και πέρα κάθε αντικανονική κίνηση στο ράπιντ θα σημαίνει ήττα. Ο διαιτητής σε πτώση σημαίας έχει δικαίωμα να παρέμβει αν το δει αλλιώς το ζητάει ο παίχτης, όπως παλιά.

5. Δίνεται η δυνατότητα στους διαιτητές να κηρύξουν μία παρτίδα ισόπαλη αν έχει εμφανιστεί 5 φορές η ίδια θέση ή έχουν γίνει 75 συνεχόμενες κινήσεις χωρίς πάρσιμο κομματιού ή προώθηση πιονιού, χωρίς να το ζητήσει ο παίχτης. Δηλαδή αν κάποιοι παίζουν συνέχεια πάνω-κάτω αλλά δεν γνωρίζουν πως να κάνουν αίτημα για τριπλή επανάληψη, ο διαιτητής πλέον έχει το διακαίωμα να βάλει αποτέλεσμα. 

6. Αλλαγές και στο quickplay finish, το οποίο θα μπορεί να εφαρμόζεται και σε ράπιντ, όταν δεν υπάρχει προστιθέμενος χρόνος στο ρολόι.


Οι Κανόνες Σκακιού Της Fide 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου