Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μια Παρτίδα με Συνεχόμενα Σαχ

Paul Keres
Heikki Westerinen
 Το 1969 ο Εσθονός Κeres, με τα μαύρα εναντίον του Φινλανδού Westerinen, αποφάσισε να δείξει στον Φιλανδό τι σημαίνει διαρκές σαχ. Από την 38η μέχρι την 75η κίνηση ο Κέρες έδινε ανελέητα σαχ με ότι του είχε απομείνει, δηλαδή με τη βασίλισσά του. Έκανε ένα μικρό διάλλειμα στην 76η και κατόπιν εξακολούθησε το βιολί του μέχρι την 80η, όταν ο Westerinen, προφανώς απηυδισμένος, συμφώνησε την ισοπαλία.

Η Σκακιέρα του Γιώργου Λαπαδάκη


Τραγούδι του σκακιστή, μουσικού και δάσκαλου Γιώργου Λαπαδάκη.
Όπως γράφει ο ίδιος:
«Ίσως επειδή μου αρέσει πολύ το σκάκι γιατί είναι άπειρο και ανεξάντλητο,
ίσως επειδή μου θυμίζει πως ίσως δεν φτάνει μια ζωή για να το φτάσεις,
ίσως γιατί μου θυμίζει πως το ιδανικό είναι άπιαστο…
πέρα από την χαρά που παίρνω παίζοντας ή βλέποντας μία παρτίδα σκάκι
καταλαβαίνω τον παραλληλισμό στη ζωή και την αναζήτηση…
χαμένοι σε μονοπάτια προσπαθούμε όλοι να βρούμε το φως που θα γεμίσει
τις ψυχές μας με χαρά…
αφιερωμένο σε όλους τους φίλους σκακιστές και μονομάχους της ζωής….»

Τραγούδι από το cd “Άγνωστη χώρα” φωνητική συνοδεία Μαρίνα Μανωλάκου
Στίχος-σύνθεση-ενορχήστρωση: Γιώργος Λαπαδάκης

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΕΣΣΚΕ - Κύπελλο Κεντρικής Ελλάδας 2013

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοε 2012 στη Λαμία η κλήρωση των ομάδων για το Κύπελλο Κεντρικής Ελλάδας 2013.
Δήλωσαν συμμετοχή οι εξής ομάδες:
ΣΟ Λαμίας
ΣΣ Λάρισας
ΣΕ Βόλου
ΣΟ Βορ. Ευβοιας
ΣΝΟ Λαμίας
ΦΟ Καρδίτσας
ΑΟ "ΠΗΓΑΣΟΣ" Αγ. Κων/νου
ΣΣ Ελασσόνας
ΣΣ Φαρσάλων
ΣΑ Λαμίας
ΑΟ Αγριάς "ΑΘΛΟΣ"
ΣΟ Τρικάλων

Η κλήρωση έγινε με γεωγραφικά κριτήρια (Βοράς - Νότος), ώστε να αποφευχθούν οι πολλές μετακινήσεις και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
1ος ΓΥΡΟΣ (1 ή 2 Δεκ 2012)
Β. Όμιλος:
(1) ΣΟ Τρικάλων - ΣΣ Λάρισας
(2) ΦΟ Καρδίτσας - ΑΟ Αγριάς "ΑΘΛΟΣ"
(3) ΣΕ Βόλου - ΣΣ Ελασσόνας
Ν. Όμιλος
(4) ΣΑ Λαμίας - ΣΣ Φαρσάλων
(5) ΣΝΟ Λαμίας - ΣΟ Λαμίας
(6) ΑΟ "ΠΗΓΑΣΟΣ" Αγ. Κων/νου - ΣΟ Βορ. Ευβοιας
2ος ΓΥΡΟΣ (8 ή 9 Δεκ 2012)
 Β. Όμιλος:
(Α) Νικητής από (2) - Νικητής από (3)
(Β) Νικητής από (1) περνάει χωρίς αγώνα στον 3ο γύρο
Ν. Όμιλος
(Γ) Νικητής από (6) - Νικητής από (5)
(Δ) Νικητής από (4) περνάει χωρίς αγώνα στον 3ο γύρο
FINAL 4
(I)  Νικητής από (Α) - Νικητής από (Δ)
(ΙΙ) Νικητής από (Γ) - Νικητής από (Β)
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
Ηττημένος από (ΙΙ) - Ηττημένος από (Ι)
ΤΕΛΙΚΟΣ
Νικητής από (ΙΙ) - Νικητής από (Ι)

Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι αρχαιρεσίες για τα νέα όργανα διοίκησης της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας, έγιναν την Κυριακή 18 Νοε 2012 στη Λαμία, στην έδρα της Ένωσης, μέσα σε ένα άριστο κλίμα συνεργασίας.
Εκλέχτηκαν οι παρακάτω:
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Στασινός Παναγιώτης - Σ.Ο. Λαμίας
Α' Αντιπρόεδρος: Καλτσάς Γεώργιος - Σ.Α. Λαμίας
Β' Αντιπρόεδρος: Τζαμτζής Κωνσταντίνος - Σ.Ε. Βόλου
Γενικός Γραμματέας: Βαϊοπούλου Παναγιώτα - Σ.Ν.Ο. Λαμίας
Ειδικός Γραμματές: Λάππα Βασιλική - Σ.Ο. Καρπενησίου
Ταμίας: Καψάλη Νικολίτσα - Α.Ο. Πήγασος
Έφορος Αγώνων και Υλικού: Γίτσης Χρήστος - Σ.Ε. Βόλου
Έφορος Ανάπτυξης & Σχολικού Σκακιού: Γκουγκουμάτης Ευάγγελος - Σ.Σ. Ελασσόνας
Σύμβουλος: Σουλικιάς Αντώνιος - Α.Ο. Αγριάς Μαγνησίας "ΑΘΛΟΣ"
Λαμία 18 Νοε 2012Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ματ σε 2 (από το 1888)Σκάκι & πυγμαχία! Ένα παράξενο άθλημα!


Το πλήθος βρυχάται, καθώς οι δύο άνδρες προσγειώνουν...
τις γροθιές τους. Ακούγεται στην αίθουσα αυτός ο «θαμπός» ήχος που κάνει το γάντι του μποξ πάνω στο δέρμα. Οι άντρες είναι γεμάτοι ιδρώτα και αίμα…Σύντομα αποχωρούν στη γωνιά τους για να ξεπροβάλλουν πάλι στο ρινγκ μετά από μια επιτυχημένη παρτίδα σκάκι!

Αν δεν έχετε ήδη ακούσει για την πυγμαχία-σκάκι (Chess Boxing), ίσως να σκεφθείτε ότι πρόκειται για κάποιου είδους παράλογη… κωμωδία ενός ιδιόρυθμου σκηνοθέτη! Κι όμως είναι ένα απλό άθλημα, η δημοφιλία του οποίου αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.Ήδη μετρά πολλούς φαν στο Λονδίνο και το Βερολίνο, αλλά έχει επίσης αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο – σε μέρη τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όπως το Τόκιο, η Καλκούτα, το Λος Άντζελες και η Ρωσία.

Ένα σκάκι-αγώνας μποξ χωρίζεται σε 11 γύρους. Έξι για το σκάκι και πέντε για την πυγμαχία. Οι πρώτοι διαρκούν τέσσερα λεπτά και οι δεύτεροι τρία ή τέσσερα, με τους συμμετέχοντες αθλητές να κάνουν ενδιάμεσα ένα διάλειμμα τους ενός λεπτού για να αλλάξουν ρούχα και να βάλουν σε μια σειρά τις σκέψεις τους.

Απαραίτητο αξεσουάρ, τα γάντια του μποξ αλλά και τα ακουστικά για να συγκεντρώνονται οι αθλητές και να μην ακούνε τις φωνές των οπαδών από τις κερκίδες.»Ονειρεύομαι μια μέρα να γίνεται ολυμπιακό άθλημα», λέει ο ολλανδικής καταγωγής καλλιτέχνης Iepe Rubingh, δημιουργός αλλά και εμπενυστής του αθλήματος.

Αν αναρωτιέστε τι είδους crossover θα μπορούσε να υπάρχει μεταξύ πυγμάχων και σκακιστών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Chess Boxing Παγκόσμιος εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 150.000 «αθλητές» ανά τον κόσμο που το λατρεύουν.»Η μάχη δίνεται στο ρινγκ αλλά ο πόλεμος υποκινείται στο ταμπό» είναι το σύνθημα της Ομοσπονδίας αλλά και μια φράση απόλυτα επεξηγηματική του τι ακριβώς συμβαίνει: Οι αθλητές προετοιμάζουν στη σκακιέρα το ρουά ματ ή το ματ που θα κάνουν στο ρινγκ!
 
 
 
 
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. ) 2013

αριθ. πρωτ. 129 / 4.11.2013

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Η  Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.  προκηρύσσει το Περιφερειακό Κύπελλο Κεντρικής Ελλάδας για το 2013, με διεθνή αξιολόγηση.

2. ΤΟΠΟΣ – ΧΡΟΝΟΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ -ΚΛΗΡΩΣΗ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων, στις 1-2, 8-9 & 15-16 /12 / 2012.
Δηλώσεις συμμετοχής έως την Κυριακή  18/11/2012 ώρα 2.00 μ.μ. στην γραμματέα της  Ένωσης κ. Βαϊοπούλου Γιώτα τηλ: 6977419923 e-mail: vaiopouloug@gmail.com
Η κλήρωση των ομάδων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  18/11/2012 και ώρα 2.00 μ.μ. στον ίδιο τόπο και χρόνο με την εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της Ένωσης.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα σωματεία που είναι μέλη της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας(Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.) έναντι παραβόλου 3 ευρώ ανά αθλητή/τρια.

4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από
δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία. Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.
Όλα τα σωματεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή .

5. ΧΡΩΜΑΤΑ
Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η
σκακιέρα αντίστοιχα.

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 90 λεπτά , με προσθήκη 30” για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση. Ο σκακιστής που θα υπερβεί τον παραπάνω χρόνο σκέψης θα χάνει τη παρτίδα. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας Σκακιστής ή σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την  πάροδο 1/2  ώρας από την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται.

7. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ
Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο.
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.Η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2013.  

9. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ
Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 15 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

10. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Σε κάθε συνάντηση ορίζονται διαιτητές από την Τ.Ε.Δ. της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. που συμπεριλαμβάνονται στον ισχύοντα Πίνακα Ενεργών Διαιτητών της Ε.Σ.Ο. οι αποφάσεις των οποίων είναι οριστικές και άμεσα εκτελεστές.

11. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
Ορίζεται η κ. Γιώτα Βαϊοπούλου. Αναλόγως των συμμετοχών η δ/ντρια των αγώνων ανακοινώνει τις σχετικές αλλαγές στο πρόγραμμα, η απόφαση της οποίας θεωρείται τελεσίδικη.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΚΟΔΡΑΣ          ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ