Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Παγκόσμιοι Πρωταθλητες #4 (Αλεξάντερ Αλεξάντροβιτς Αλιέχιν ( Alexander Alexandrovich Alekhine))


Ο Αλεξάντερ Αλεξάντροβιτς Αλιέχιν (Александр Александрович Алéхин, Alexander Alexandrovich Alekhine) (31 Οκτ ή 1 Νοε 1892 – 24 ή 25 Μαρ 1946)
Ήταν ο τέταρτος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, γνωστός για το θυελλώδες, ευρηματικό και επιθετικό σκακιστικό ύφος του.
Ο Αλιέχιν γεννήθηκε από πλούσια οικογένεια στη Μόσχα, Ρωσία.
Ο πατέρας του ήταν κτηματίας και μέλος τηςΔούμας.
Η μητέρα του, που μαζί με τον αδελφό του τού έμαθαν σκάκι το 1903, ήταν κόρη ενός πλούσιου μεγαλοβιομήχανου.
Το πρώτο κατόρθωμα του Αλιέχιν ήταν όταν το 1909 σε ηλικία δεκαεπτά χρονών κέρδισε το Πανρωσικό Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών στην Αγία Πετρούπολη με δώδεκα νίκες, δύο ήττες και δύο ισοπαλίες. Βραβεύτηκε με τον τίτλο του εθνικού μαιτρ για αυτήν του την επίδοση.
Το 1914, αφού ο Αλιέχιν τερμάτισε τρίτος μετά τους Λάσκερ και Καπαμπλάνκα σε ένα τουρνουά στην Αγία Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαος ο δεύτερος, τον ονόμασε έναν από τους πέντε αυθεντικούςΔιεθνείς Γκρανμαιτρ. 
φωτογραφία του Alekhine, το 1913 στη Μόσχα με τον Capablanca
 Ο Αλιέχιν υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τραυματίστηκε. Έγινε κοσμοπολίτης, έζησε σε πολλές χώρες και μιλούσε ρωσικά, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά.
Το 1919, μετά τη Ρωσική Επανάσταση, όντας ύποπτος κατασκοπίας, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Οδησσό, αν και τελικά τον άφησαν ελεύθερο. Το 1920 κέρδισε το Πρώτο Πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Αλιέχιν έφυγε από την σοβιετική Ρωσία το 1921 για να μην επιστρέψει ποτέ. Μετακόμισε στη Γαλλία, έγινε Γάλλος πολίτης και σπούδασε Νομικά στη Σορβόννη. Αν και η διατριβή του για το κινέζικο σύστημα φυλακών δεν τέλειωσε ποτέ, έμεινε γνωστός σαν "Δόκτορ Αλιέχιν" για όλη του τη ζωή. Από το 1921 μέχρι το 1927 έκανε ένα περίφημο αγωνιστικό ρεκόρ, κερδίζοντας ή ισοβαθμώντας στην πρώτη θέση στα 12 από τα 20 τουρνουά που έπαιξε.
Το 1927 κέρδισε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Σκακιού από τον Καπαμπλάνκα, ξαφνιάζοντας σχεδόν όλο τον σκακιστικό κόσμο. Μετά από αυτό, όταν ο Καπαμπλάνκα προσκαλούνταν σε τουρνουά, ο Αλιέχιν απαιτούσε περισσότερα χρήματα, διαφορετικά αρνούνταν να παίξει. Αν και ο Καπαμπλάνκα ήταν καθαρά πιο σημαντικός του αντίπαλος, ο Αλιέχιν προσεκτικά απέφευγε να του δώσει τη ρεβάνς, αν και αυτή ήταν μέρος της συμφωνίας. Αντί για αυτό, έπαιξε το 1929 και το 1934 σε ματς με τον Εφίμ Μπογκολιούμποβ (έναν μεγάλο παίκτη, που όμως δεν θεωρούταν σοβαρή απειλή) και κέρδισε εύκολα και τις δύο φορές. Μετά τη νίκη του επί του Καπαμπλάνκα, ο Αλιέχιν επικράτησε στο σκάκι για αρκετό καιρό. Έχασε μόνο 7 από 238 παρτίδες σε τουρνουά από το 1927 μέχρι το 1935.
Το 1935 έχασε τον τίτλο του από τον Μαξ Όυβε (Max Euwe). Η ήττα του αυτή αποδίδεται κυρίως στον εθισμό του Αλιέχιν στο αλκοόλ, όπως επιβεβαίωσαν κάποιοι παίκτες. Το 1936, αφού δεν ήταν πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής, δεν μπορούσε να απομακρύνει τον Καπαμπλάνκα από το Νότινγχαμ και ο Καπαμπλάνκα κέρδισε την δική τους παρτίδα αλλά και το τουρνουά.
Ο Αλιέχιν εγκατέλειψε το αλκοόλ και ξανακέρδισε τον τίτλο του από το Euwe το 1937 με μεγάλη διαφορά. Δεν έπαιξε άλλους αγώνες για τον τίτλο και έτσι τον κράτησε μέχρι το θάνατό του.
Ενώ σχεδίαζε ένα ματς εναντίον του Μποτβίννικ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, πέθανε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Οι συνθήκες του θανάτου του αποτελούν ακόμα θέμα αντιπαραθέσεων, αν και πιστεύεται ότι πέθανε είτε από καρδιακή προσβολή είτε από πνιγμό με ένα κομμάτι κρέας.
Φωτογραφία της αστυνομίας που δείχει το νεκρό Alekhine, όπως βρέθηκε στο ξενοδοχείο
Η κηδεία του χρηματοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) και η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Cimetière du Montparnasse, στο Παρίσι το 1956.
ο τάφος του στο Παρίσι

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ενημέρωση

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους
Δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σκακιού  αύριο 7 Ιαν 2012
Τα μαθήματα θα συνεχιστούν κανονικά από το επόμενο Σάββατο 14 Ιαν 2012