Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής

 

Ding Liren: Δια πυρός και σιδήρου!

Αλλαγή στη σκυτάλη των Παγκόσμιων Πρωταθλητών σκακιού είχαμε μετά την τελική επικράτηση του Κινέζου Ding Liren έναντι του Ρώσου Ian Nepomniachtchi με 2 1/1 –1/1/5 στα tie-breaks.

Ύστερα από ένα συγκλονιστικό πρώτο μέρος, οι δύο διεκδικητές του παγκόσμιου τίτλου αναδείχτηκαν ισόπαλοι 7-7, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ματς για παγκόσμιο τίτλο που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, με 6 αποφασιστικά παιχνίδια (3 για κάθε πλευρά) και 8 ισοπαλίες.

Για να επιτύχει αυτό το αξιόλογο κατόρθωμα, ο συμπαθής Κινέζος, χρειάστηκε να περάσει δια πυρός και σιδήρου! Εκτός από τον εξίσου δυνατό αντίπαλό του, χρειάστηκε να βρεθεί αντιμέτωπος και να επικρατήσει απέναντι στον κορωνοϊό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διαφορά ώρας και τους κανονισμούς της FIDE! Η παρακάτω ιστορική αναδρομή θα εξηγήσει το γιατί:

-) Στο τουρνουά των υποψηφίων του 2020, του οποίου η έναρξη συμπίπτει με την αρχή της εξάπλωσης του Covid-19, έχουμε την παραίτηση (λόγω φόβου για την ασθένεια) του Αζέρου GM Teimour Radjabov με τη θέση του να πηγαίνει στο Γάλλο GM Maxime Vachier-Lagrave. Το τουρνουά διακόπτεται το 2020 και συνεχίζεται το 2021. Νικητής αναδεικνύεται ο Ian Nepomniachtchi, ο οποίος και αγωνίζεται ενάντια στον Magnus Carlsen.

-) Την περίοδο του κορωνοϊού, ο Ding Liren βρίσκεται στην Κίνα. Ο φόβος για την εξάπλωση της ασθένειας και οι περιορισμοί που έχουν θέσει οι περισσότερες χώρες, δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει και να συμμετάσχει στα περισσότερα τουρνουά που διοργανώνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική, με αποτέλεσμα να μένει για μια περίοδο περίπου 2 ετών χωρίς αγωνιστική δράση. Επιπλέον, η διαφορά ώρας της Κίνας από τον υπόλοιπο (σκακιστικό) κόσμο κάνει πρακτικά αδύνατη και τη συμμετοχή του στα διάφορα online τουρνουά που διοργανώνονται, καθώς θα πρέπει να αγωνίζεται, είτε πολύ αργά το βράδυ, είτε πολύ νωρίς το πρωί. Η αποχή από την αγωνιστική δράση έχει και σαν αποτέλεσμα, ο Ding Liren να μην μπορεί να προκριθεί για το τουρνουά των υποψηφίων του 2022 μέσω αγωνιστικών αποτελεσμάτων. Μόνη του ελπίδα η πρόκριση μέσω ELO Rating καθότι με 2805 παραμένει ο No 2 στον κόσμο όλο αυτό το διάστημα.

-) Στο τουρνουά των υποψηφίων του 2022, ο Ding Liren αρχικά έχει δικαίωμα συμμετοχής λόγω του ELO του. Η FIDE όμως αποφασίζει να καταργήσει αυτό το δικαίωμα συμμετοχής και να δώσει την θέση στον Radjabov, με τη λογική ότι την δικαιούται από το προηγούμενο τουρνουά στο οποίο δεν είχε συμμετάσχει.

-) Δύο μήνες πριν την έναρξη του τουρνουά ξεσπά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι GMs αντιμετωπίζουν κυρώσεις στην περίπτωση που υποστηρίξουν ανοιχτά την εισβολή. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει ο Sergey Karjakin, ο οποίος και τιμωρείται από την ομοσπονδία με αφαίρεση δικαιώματος συμμετοχής από οποιαδήποτε σκακιστική διοργάνωση για 6 μήνες. Έτσι ο Karjakin χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στο τουρνουά και η θέση ξανανοίγει για τον Ding Liren, αλλά …

-) Υπάρχει ένας κανονισμός της FIDE που αναφέρει ότι για να μπορείς να συμμετάσχεις σε ένα τουρνουά υποψηφίων θα πρέπει να είσαι ενεργός. Αυτό μεταφράζεται σε «θα πρέπει να έχει παίξει τουλάχιστον 30 παρτίδες σε διάστημα ενός έτους πριν την έναρξη του τουρνουά». Ο Ding Liren έχει παίξει μόλις 4! Θα χρειαστεί τη βοήθεια της κινέζικης σκακιστικής ομοσπονδίας για την διοργάνωση δύο πολύ δυνατών τουρνουά μεταξύ Κινέζων GMs για να επιτευχθεί ο στόχος, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό: ο Ding Liren θα πρέπει να φέρει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, ώστε να μην χάσει το ELO του και πέσει κάτω από τον επόμενο υποψήφιο. Ο Ding τα καταφέρνει! Κερδίζει τα τουρνουά, συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό παρτίδων, έχει μικρή απώλεια ELO και ανακτά το δικαίωμα συμμετοχής στο τουρνουά των υποψηφίων του 2022.

-) Στο τουρνουά του 2022 ο Ding Liren δεν ξεκινάει καλά. Βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας. Ένα γύρο πριν το τέλος βρίσκεται στην Τρίτη θέση, 1 βαθμό πίσω από τον Hikaru Nakamura και αρκετά πίσω από τον πρώτο Ian Nepomniachtchi, ο οποίος ήδη έχει «καθαρίσει» το τουρνουά και έχει αποκτήσει το δικαίωμα να αντιμετωπίσει τον Carlsen. Στον τελευταίο γύρο ο Ding παίζει με τον Nakamura. Η παρτίδα είναι ισόπαλη, αλλά ένα λάθος του Nakamura δίνει τη νίκη και μαζί την δεύτερη θέση στον Ding Liren. Το γεγονός φαίνεται να είναι άνευ σημασίας αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ!

-) Μετά τη λήξη του τουρνουά πέφτει η βόμβα: ο Magnus Carlsen δηλώνει ότι παραιτείται του Παγκόσμιου Τίτλου και δεν θα παίξει ενάντια στον Ian Nepomniachtchi. Έτσι το ματς για τον Παγκόσμιο Τίτλο του 2023 δεν θα είναι μεταξύ του Παγκόσμιου Πρωταθλητή και του 1ου Διεκδικητή, αλλά μεταξύ του 1ου και του 2ου εκ των διεκδικητών.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία … Αυτή η νίκη στον τελευταίο γύρων επί του Nakamura έδωσε στον Ding Liren όχι μόνο τη δεύτερη θέση στο τουρνουά των υποψηφίων, όχι μόνο το δικαίωμα συμμετοχής στο ματς για τον τίτλο, αλλά εν τέλει και τον ίδιο τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Ding Liren λοιπόν … εκεί … στη λίστα των πρωταθλητών … μαζί με τον Λάσκερ, τον Αλιέχιν, τον Καπαμπλάνκα. Μαζί με τους Σμυσλόβ, Πετροσιάν, Ταλ, Σπάσκι. Μαζί με τον Μπόμπι Φίσερ. Μαζί με τον Καρπόβ, τον Κασπάροβ, τον Κράμνικ. Μαζί με τον Ανάντ. Δίπλα στο όνομα του Κάρλσεν. Εκεί που του αξίζει …


Νικόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου