Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Agria International Open - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγριά, 25.06.2022

 Πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή, 19.06.2022 μέχρι και την Πέμπτη, 23.06.2022 στο ξενοδοχείο VALIS στην Αγριά Μαγνησίας, το διεθνές σκακιστικό τουρνουά με την ονομασία AGRIA INTERNATIONAL OPEN 2022, το οποίο συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι, ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΡΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΑΘΛΟΣ» και η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΒΟΛΟΥ.

Το τουρνουά ήταν ελβετικό, 7 γύρων και συμμετείχαν συνολικά 73 σκακιστές και σκακίστριες από πολλές περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Ξάνθη, Πάτρα, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Κατερίνη, Βόλο, Πτολεμαΐδα, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Θεσπρωτία), αλλά και από Γαλλία και Γερμανία.

Αξιοσημείωτες ήταν οι συμμετοχές του Grandmaster (GM) Σκέμπρη Σπύρου (ΣΠΖ Κέρκυρας), της Γερμανίδας (WGM) TrabertBettina, των FideMaster (FM) Χατζημανώλη Αντωνίου (ΟΣ Τριανδρίας) και Νικολαΐδη Κωνσταντίνου (Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών), του Ναούμ Σπύρου (Σκακιστική Ακαδημία Χανίων), του Γίτση Χρήστου (ΣΕ Βόλου), καθώς και των νεαρών Λευθεριώτη Αλεξανδρου (ΣΠΖ Κέρκυρας), Τσαρσιταλίδη Χρήστου (ΕΣ Θεσσαλονίκης), Δριστέλλα Νεοκλή (Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών), Motoyama Wesley Winsen (Marseille-Echecs).

 Η τελετή έναρξης του τουρνουά, έγινε στις 17:00 την Κυριακή, 19.06.2022 και τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλος Χρήστος, οι βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Λιούπης Αθανάσιος και Παπανάτσιου Κατερίνα, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Κολυνδρίνη Δωροθέα, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Τοζάρος Χρήστος, και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Μποτσιβάλης Γεώργιος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Τριαντόπουλος, αντιμετώπισε σε φιλική παρτίδα γρήγορου σκακιού 10'+5'', την Πρωταθλήτρια Κ16 Θεσσαλίας και αθλήτρια της Ακαδημίας Σκακιστών Βόλου, Κωνσταντίνα Ραφτοπούλου και στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη των αγώνων, κάνοντας και την πρώτη κίνηση στην πρώτη σκακιέρα όπως συνηθίζεται.

 Οι αγώνες την πρώτη ημέρα κύλησαν ομαλά χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, εκτός από τη νίκη του Φαράντου Βασίλειου (1207 ELO) επί του Βιδάλη Ευάγγελου (1854 ELO) και τη νίκη του Πατεράκη Παναγιώτη (1071 ELO) επί του Κουτίδη Αθανάσιου (1445 ELO).

Το τουρνουά συνεχίστηκε τη Δευτέρα 20.06, με 2 γύρους πρωί-απόγευμα, με αρκετές εκπλήξεις και στους 2 γύρους, που έκαναν το τουρνουά ακόμα πιο συναρπαστικό.

Στην κατάταξη μετά τον 3ογύρο, προηγούνταν με 3 βαθμούς οι FM Χατζημανώλης Αντώνιος, GM Σκέμπρης Σπυρίδων, Θεοχαρίδης Γεώργιος και Γκούντρας Κλέαρχος.

Ο 4ος γύρος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 21.06 και ήταν ο πιο αμφίρροπος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ELO είχαν μικρή σημασία και οι σκακιστές έπαιξαν σαν ίσος προς ίσο ανεξαρτήτου δυναμικότητας, με πολλές επιτυχίες των θεωρητικά αδυνάτων έναντι των ισχυρότερων.

Μεγάλη έκπληξη υπήρξε στην πρώτη σκακιέρα, όπου ο Γκούντρας Κλέαρχος (1960 ELO) απέσπασε ισοπαλία από τον GM Σκέμπρη Σπυρίδωνα (2421 ELO).

Στην κατάταξη μετά από 4 γύρους προηγούνταν με 4 βαθμούς ο FM Χατζημανώλης Αντώνιος και ακολουθούσαν με 3,5 βαθμούς η Γερμανίδα WGM Trabert Bettina, ο GM Σκέμπρης Σπυρίδων, ο Γκούντρας Κλέαρχος (ΣΚΑ.ΚΙ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ), ο Ναούμ Σπυρίδων και ο Κούτρας Κωνσταντίνος (Ε.Α. ΠΑΤΡΩΝ).

Μετά και τον 5ο γύρο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22.06, το πρωί,  προηγούνταν με 4,5 βαθμούς η Γερμανίδα WGM TrabertBettina, ο GM Σκέμπρης Σπυρίδων και ο Ναούμ Σπυρίδων και ακολουθούσαν με 4 βαθμούς άλλοι 5 σκακιστές.

Οι ανακατατάξεις στην κορυφή συνεχίστηκαν και στον 6ο γύρο, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, μετά το πέρας του οποίου προηγούνταν με 5,5 βαθμούς ο Ναούμ Σπυρίδων, μετά την εκπληκτική του νίκη επί του GM Σκέμπρη Σπυρίδωνα και ακολουθούσαν με 5 βαθμούς ο Μουρογιάννης Κων/νος, ο FM Νικολαΐδης Κων/νος και η Γερμανίδα WGM Trabert Bettina, ενώ 7 σκακιστές είχαν από 4,5 βαθμούς.

Νικητής τελικά του τουρνουά αναδείχθηκε ο Ναούμ Σπυρίδων με 6,5 βαθμούς, καθώς νίκησε στον τελευταίο 7ο γύρο, που έγινε την Πέμπτη, 23.06, τον Μουρογιάννη Κων/νο και τερμάτισε πρώτος στη γενική κατάταξη, σημειώνοντας μόνο νίκες (0,5 βαθμό έχασε λόγω της εξαίρεσης που πήρε στον πρώτο γύρο).

Σημαντικό γεγονός του 7ου γύρου η ισοπαλία που απέσπασε ο Τσαρσιταλίδης Χρήστος (1880 ELO) έναντι του GM Σκέμπρη Σπυρίδωνα.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα τελείωσε την Πέμπτη στις 14:15.

Ακολούθησε η τελετή λήξης,που τίμησε με την παρουσία του ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Ζαρκάδας - Βεργής Απόστολος και ο οποίος απένειμε τα έπαθλα στους νικητές της γενικής κατηγορίας.

Πρώτος και αήττητος με 6,5 βαθμούς ο Ναούμ Σπύρος (Σκακιστική Ακαδημία Χανίων). 400€ + κύπελλο + μετάλλιο

Δεύτερος ο (FM) Νικολαΐδης Κωνσταντίνος (Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών). 250€ + μετάλλιο.

Τρίτος ο (FM) ΧατζημανώληςΑντώνιος (ΟΣ Τριανδρίας). 100€ + μετάλλιο.

Τέταρτος ο (GM) Σκέμπρης Σπύρος (ΣΠΖ Κέρκυρας). 50€.

Πέμπτος ο Μουρογιάννης Κωνσταντίνος (ΑΟ ΖΗΝΩΝ Γλυφάδας). 50€. 

Στις ειδικές κατηγορίες βραβεύτηκαν οι παρακάτω:

Πρώτη γυναίκα η (WGM) Trabert Bettina (Γερμανία). 100€ + κύπελλο.

Πρώτος Κ18 Τσιλίδης Χρήστος (Σκακιστική Ακαδημία Πτολεμαΐδας " Σκακιστάκος") Κύπελλο + Μετάλλιο + δωροεπιταγή 40€ από το Πλαίσιο.

Πρώτη Κ18 Δερέκα Κωνσταντίνα (AMO Γαλαξίας).

Κύπελλο + Μετάλλιο + δωροεπιταγή 40€ από το Πλαίσιο.

Πρώτος Κ14 Τσαρσιταλίδης Χρήστος (ΕΣ Θεσσαλονίκης).

Κύπελλο + Μετάλλιο + δωροεπιταγή 40€ από το Πλαίσιο.

Πρώτη Κ14 Βαρδάκα Σοφία (ΣΟ Κατερίνης).

Κύπελλο + Μετάλλιο + δωροεπιταγή 40€ από το Πλαίσιο.

Πρώτος στην κατηγορία βετεράνων S50 ο Βιδάλης Ευάγγελος (Α.Σ. Ν. Αλικαρνασσού) με 5 βαθμούς. 50€ + μετάλλιο.

Πρώτος Θεσσαλός σκακιστής ο Γίτσης Χρήστος (Σ.Ε. Βόλου) με 5 βαθμούς. 50€.

Βραβείο ήθους, ένα σκακιστικό ρολόι, απονεμήθηκε στη νεαρή Ανεμογιάννη Σαββίνα του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας.

Τα αποτελέσματα των αγώνων μπορείτε να δείτε στο:

http://chess-results.com/tnr650171.aspx?lan=1&art=1

Το απόγευμα της Πέμπτης 23.06 και πάλι σε χώρο του ξενοδοχείου VALIS, ο (GM) Σκέμπρης Σπύρος, αντιμετώπισε σε αγώνα σιμουλτανε 15 αντιπάλους και με αυτή την εκδήλωση έπεσε η αυλαία για το AGRIA INTERNATIONAL OPEN 2022.

Κατά γενική ομολογία, η όλη διοργάνωση ήταν επιτυχημένη τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε οργανωτικόεπίπεδο και αυτό μας δίνει τη δύναμη να ξεκινήσουμε από τώρα την προετοιμασία για το AGRIA INTERNATIONAL OPEN 2023.

Ελπίζουμε στη βοήθεια περισσοτέρων, τόσο φορέων όσο και ιδιωτών και όνειρό μας είναι το AGRIA INTERNATIONAL OPEN, να γίνει θεσμός για την Αγριά, τον Βόλο και τη Θεσσαλία γενικότερα.

Οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσοι βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στο να πραγματοποιηθεί το τουρνουά και ιδιαίτερα σε:

Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δήμο Βόλου.

Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλίας.

Ξενοδοχείο VALIS για τη διάθεση των αιθουσών.

Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου για την καθημερινή παρουσία.

Τυπογραφεία Γεωργιάδη για την προσφορά γραφικής ύλης.

Πλαίσιο για τις δωροεπιταγές των επάθλων.

Σκακιστικό Κέντρο για την προσφορά σκακιστικού υλικού.

Δριστέλα Νικόλαο και Δερέκα Δημοσθένη για τη διαιτησία.

Καμπλιώνη Γεώργιο και Σημαιάκη Νικόλαο για τη φωτογραφική κάλυψη.

Τέλος ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλους τους συμμετέχοντες σκακιστές και σκακίστριες που έλαβαν μέρος στο AGRIA INTERNATIONAL OPEN 2022 και ελπίζουμε να τους δούμε ξανά τον Ιούνιο του 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.