Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Παγκόσμιοι Πρωταθλητές #3 (Jose Raul Capablanca)


Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας στις 19 Νοεμβρίου, 1888. Έμαθε να παίζει σκάκι στην ηλικία των τεσσάρων παρακολουθώντας τα παιχνίδια του πατέρα του. Η άνοδός του στην κορυφή του αθλήματος ήταν γρήγορη. Όταν ήταν δώδεκα χρονών νίκησε τον κουβανό πρωταθλητή Juan Corzo σε ανεπίσημο αγώνα. Κέρδισε έπειτα άλλον ένα αγώνα εναντίον ενός από τους πιο διάσημους παίκτες στον κόσμο, τον Αμερικανό Φρανκ Τζέιμς Μάρσαλ. Τελικά στο μεγάλο τουρνουά του Σαν Σεμπαστιάν το 1911, ο Capabalnca έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο κερδίζοντας την πρώτη θέση μπροστά από τον Carl Schlechter και Akiba Rubinstein. Πολλοί από τον σκακιστικό χώρο τον θεωρούσαν ως τον επόμενο Παγκόσμιο Πρωταθλητή, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του παγκόσμιου πρωταθλητή Lasker. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Πόλεμος καθυστερήσει έναν αγώνα Lasker-Καπαμπλάνκα. Το 1921 οι δύο τους συναντήθηκαν τελικά στην Αβάνα όπου ο Capablanca κέρδισε τον τίτλο χωρίς να χάσει ούτε ένα παιχνίδι.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωταθλητής, που διήρκεσε μέχρι το 1927, ο Καπαμπλάνκα συμμετείχε σε τέσσερις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις παίρνοντας δύο πρώτα βραβεία, ένα δευτερό και μια τρίτη θέση. Διάσημος για τη τεχνική του, ιδιαίτερα στο φινάλε, σύντομα κέρδισε τη φήμη ότι είναι ανίκητος. Όταν έχασε από τον Richard Reti στη Νέα Υόρκη στο τουρνουά του 1924, ήταν η πρώτη ήττα του μετά από 8 χρόνια.
Το 1927, Καπαμπλάνκα έχασε τον τίτλο του από τον Αλέξανδρο Αλιέχιν σε έναν κουραστικό αγώνα. Παρά τις νίκες σε αρκετά ακόμα διεθνή τουρνουά στα χρόνια, δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία για ένα μάτς-ρεβάνς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου