Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

ΟΜΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2024

 

Τ.Ε.Σ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ                                                               Λάρισα, 07.02.2024

Mail: tessthchess@gmail.com                                                      Αρ. Πρωτ.:  03

                                        

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΟΜΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2024

 

1.       ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:

Ο Α.Ό. Αγριάς «ΑΘΛΟΣ» και η Ακαδημία Σκακιστών Βόλου (ΑΣΒΟΛ) σε συνεργασία με την Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλίας (Τ.Ε.Σ.Σ.Θ.) και με την υποστήριξη του Λυκείου Αγριάς, διοργανώνουν το «Ομαδικό Μαθητικό Πρωτάθλημα Θεσσαλίας 2024», για μαθητές/τριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

2.       ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

 Όλα τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) της Θεσσαλίας έναντι παράβολου 5€/ομάδα, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της διοργάνωσης (κύπελλα - μετάλλια).

Κάθε σχολείο μπορεί να δηλώσει μέχρι δύο (2) ομάδες (Ομάδα Α - Ομάδα Β).

3.       ΣΥΝΘΕΣΗ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:

3.1.    Η σύνθεση των ομάδων θα είναι τετραμελής με υποχρεωτική συμμετοχής ενός 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες πριν την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεση τους (αποτελούμενη από 6 το πολύ μέλη) με τη σειρά που θα αγωνίζονται στις 3 γενικές σκακιέρες και θα ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

3.2.    Όλες οι ομάδες πρέπει να προσκομίσουν πριν την έναρξη των αγώνων, στον Επικεφαλής Διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

3.3.    Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή μαθητών που δεν συμπεριλαμβάνονται στην βεβαίωση του σχολείου από το οποίο προέρχονται.

3.4.    Οι ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελούνται από μαθητές – τριες οποιασδήποτε τάξης του Δημοτικού, οι ομάδες των Γυμνασίων αποτελούνται από μαθητές - τριες οποιασδήποτε τάξης του Γυμνασίου και οι ομάδες των Λυκείων αποτελούνται από μαθητές- μαθήτριες οποιασδήποτε τάξης του Λυκείου. 

4.       ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ:

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΡΙΑΣ, Αγριά Μαγνησίας.

5.       ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ:

Όλα τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν, θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας το έντυπο της Τ.Ε.Σ.Σ.Θ., το οποίο πρέπει να το στείλουν με e-mail στη διεύθυνση topionaki@gmail.com έως 29.03.2024. Το έντυπο θα προσκομισθεί με πρωτότυπες υπογραφές κατά την επιβεβαίωση συμμετοχών. Επιβεβαίωση εγγραφών μέσω ιστοσελίδας www.chessresults.com με επιλογή χώρας (GR) και τουρνουά. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Σουλικιά Αντώνιο, στο τηλέφωνο 6995994993.

6.       ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Οι επιβεβαιώσεις συμμετοχών και οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο, 30.03.2024.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Επιβεβαιώσεις συμμετοχών από 14:00 έως 14:40 και ώρα έναρξης 15:00.

1ος Γύρος 15:00, 2ος Γύρος 15:45, 3ος Γύρος 16:30, 4ος Γύρος 17:15, 5ος Γύρος 18:00.

 7.       ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ - ΑΠΟΝΟΜΕΣ:

15 λεπτά μετά τη λήξη των αγώνων.

8.       ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ:

Ελβετικό ή Πουλ 5 γύρων. Χρόνος σκέψης 10΄ για τον κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα και προστιθέμενος χρόνος 5’’ για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση. Ισχύουν οι κανονισμοί της FIDE και ειδικότερα οι κανονισμοί για το ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΚΑΚΙ (RAPID).

9.       ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:

Σουλικιάς Αντώνιος.

10.     ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ - ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ:

Δριστέλλας Νικόλαος.

11.     ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

Θα απονεμηθούν κύπελλα στις πρώτες ομάδες και μετάλλια στους παίκτες της καθεμίας  από τις τρεις πρώτες νικήτριες (Δημοτικών & Γυμνασίων - Λυκείων).

12.     ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

α.       Η νικήτρια ομάδα του αγώνα παίρνει 2 βαθμούς και η ηττημένη 0 βαθμούς. Αν το αποτέλεσμα του αγώνα είναι ισόπαλο, οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση 1 βαθμού. Η ομάδα που σημειώνει νίκη χωρίς αγώνα παίρνει 2 βαθμούς και 3,5 πόντους και η ομάδα που παίρνει το «BYE», 2 βαθμούς και 2,5 πόντους.

β.       Για κάθε παρτίδα που χάνει μια ομάδα χωρίς αγώνα (μη προσέλευση παίκτη), αφαιρείται μισός πόντος από τους πόντους που συγκεντρώνουν οι παίκτες της.

γ.       Τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι τα εξής:

(1).     Βαθμοί.

(2).     Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων, εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες έχουν συναντηθεί μεταξύ τους.

(3).     Άθροισμα πόντων.

(4).     Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι της 1ης σκακιέρας, της 2ης κλπ.

13.     ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ:

Υποβάλλονται στο Επικεφαλής Διαιτητή το αργότερο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης. Εκδικάζονται αμέσως από Τριμελή Επιτροπή που θα οριστεί πριν την έναρξη των αγώνων. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ενστάσεων έχουν τελεσίδικο χαρακτήρα. 

14.     ΓΕΝΙΚΑ:

α.       Για να αγωνισθεί μια ομάδα πρέπει να παρατάξει τουλάχιστον τρεις παίκτες, διαφορετικά μηδενίζεται για τον υπόψη γύρο. Αν το επαναλάβει για δεύτερη φορά αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

β.       Επιτρέπεται η αλλαγή σύνθεσης και η χρησιμοποίηση αναπληρωματικών σε κάθε γύρο, με την προϋπόθεση ότι συμπεριλαμβάνονται στην αρχική λίστα συμμετοχών.

γ.       Μη προσέλευση μιας ομάδας σε ένα γύρο χωρίς προειδοποίηση σημαίνει αυτόματη αποβολή της ομάδας από το πρωτάθλημα.

δ.       Στην αίθουσα των αγώνων κυκλοφορούν μόνον οι μαθητές που έχουν παρτίδα σε εξέλιξη και το προσωπικό των αγώνων.

ε.        Φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα από τους διοργανωτές, για την προβολή του τουρνουά και του αθλήματος γενικότερα.

στ.      Προαιρετικά όσοι θέλουν, μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα δοθούν στο «Γηροκομείο Βόλου».

ζ.        Στον χώρο των αγώνων θα λειτουργεί κυλικείο για την εξυπηρέτηση των μαθητών-σκακιστών και των συνοδών τους.

15.     ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ:

Αρχηγοί ομάδων είναι ΜΟΝΟ μαθητές και έχουν τα εξής καθήκοντα και δικαιώματα:

α.       Συντάσσουν το φύλλο σύνθεσης της ομάδας τους και το υποβάλλουν στο διαιτητή της συνάντησης τουλάχιστον 10΄ πριν την έναρξη κάθε γύρου. Το φύλλο σύνθεσης ελέγχεται και συνυπογράφεται από τους αρχηγούς των ομάδων και τον διαιτητή της συνάντησης.

β.       Απαγορεύεται ρητά και απόλυτα στους αρχηγούς των ομάδων να συμβουλεύουν τους παίκτες τους για αποδοχή ή μη πρότασης ισοπαλίας.

γ.       Απαγορεύεται ρητά και απόλυτα στους αρχηγούς των ομάδων να συνομιλούν μεταξύ τους ή με οποιονδήποτε παίκτη τους στη διάρκεια της παρτίδας και για οποιονδήποτε λόγο.

  

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Τοζάρος Χρήστος                                                          Δριστέλλας Νικόλαος

 

 Συνημμένα:

1.       Έντυπο Δήλωσης Συμμετοχής Δημοτικών Σχολείων

2.       Έντυπο Δήλωσης Συμμετοχής Γυμνασίων και Λυκείων

 

 Συνημμένο 1


Συνημμένο 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου