Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2016, 10η Παρτίδα

World Chess Championship 2016
Κάστρο (fortress): Θέση στο σκάκι κατά την οποία η πλευρά που έχει το μειονέκτημα επιτυγχάνει θεωρητική ισοπαλία, λόγω της αδυναμίας της άλλης πλευράς να επιτύχει οποιαδήποτε πρόοδο.

"Δεν υπάρχουν κάστρα στο σκάκι", Magnus Carlsen, 15/11/2016

Δεν είχε παρά να το αποδείξει. Απέτυχε να το κάνει στην 4η παρτίδα, όπου μετά από 94 κινήσεις παραδέχτηκε ότι το κάστρο του Karjakin δεν μπορούσε να πέσει. Είχε μερικώς επιτύχει να το κάνει μία παρτίδα 78 κινήσεων νωρίτερα, χωρίς όμως να προλάβει να το ολοκληρώσει, καθώς η τρομερές αμυντικές ικανότητες του Ρώσου βγάλανε ισοπαλία ως λαγό από καπέλο.

Αλλά, όπως λέει κι ο σοφός λαός: "Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις ...". Το 'κανε!!! Του πήρε 74 κινήσεις αυτή τη φορά, αλλά τα κατάφερε. Το Ρώσικο Κάστρο έπεσε!!! Carlsen - Karjakin: 1-0 λοιπόν στη 10η παρτίδα και όλα ξεκινάν από την αρχή.

Δύο τα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού: α) 20η κίνηση και ο Karjakin χάνει την ευκαιρία για φορσέ ισοπαλία (ή έστω για καλύτερη θέση, ανάλογα με τις απαντήσεις του Carlsen), β) 56...Rhh7, δύο Πύργοι στην 7η γραμμή, κανένας στην 8η ... το γλύστρημα που περίμενε υπομονετικά ο πεισματάρης Νορβηγός ... τέλος! (βλ. παρτίδα).

Η παρτίδα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.